Dutch Community

powered by Holland at Home

Dutch General Election Quiz & Jargon Buster

With the General Election taking centre stage in the Dutch news this week, expats in the Netherlands might come across a dizzying array of tricky Dutch phrases specifically related to politics. So, why not test your knowledge of Dutch politics and simultaneously improve your understanding of Dutch General Election jargon with our fun quiz?

1. The Dutch word electoraat (electorate) refers to:
A. All of the participating political parties in the Dutch elections
B. The members of the Dutch Senate
C. All Dutch citizens eligible to vote

2. The difference between an informateur and a formateur is:
A. An informateur identifies which parties are willing to collaborate in a coalition government, a formateur leads the formation of the new government
B. A formateur identifies which parties are able to collaborate in a coalition government, an informateur leads the formation of the new government
C. An informateur and formateur both perform the same function

3. When Dutch political parties enter into a coalitie (coalition) it means that:
A. They want to open a debate on the right to vote
B. They will form a government together with one or more additional political parties
C. They openly criticise current government policy

4. When was the Dutch voting age lowered from 21 to 18 years of age?
A. 1965
B. 1971
C. 1983

5. The role of the lijstduwer (last candidate on a party list) is to:
A. Attract additional votes without actually being elected
B. Ensure that there are a sufficient number of candidates on the party list to formally enable participation in the election
C. Act as a reserve ‘lijsttrekker’ (party leader)

6. Dutch political parties often make a lijstverbinding (connection list) in order to:
A. Make clear to the voter with which parties they are willing to form a coalition
B. Improve the likelihood of being allocated any ‘remaining’ seats
C. To attract additional votes

7. A zwevende kiezer (floating voter) is someone who:
A. Votes for a left wing party
B. Votes by letter or by proxy
C. Is undecided as to which party he / she will vote for

8. A foreign EU citizen who lives in the Netherlands can vote for:
A. The Dutch City Council and the European Parliament
B. The European Parliament
C. Neither of these, they can only vote if they have lived in the Netherlands for a minimum of 5 years

9. A Dutch person living abroad may vote in the Dutch General Elections or for the European Parliament by:
A. Proxy
B. Either letter or proxy
C. Neither, they must live in the Netherlands to be able to vote

10. A beginselpartij is a Dutch political party that:
A. Has a manifesto consisting of only one or very few policies
B. Is strongly guided by a set of core principles
C. Is highly focused on their current election manifesto

The correct answers are:
1. C; 2. A; 3. B; 4. B; 5. A; 6. B; 7. C; 8. A; 9. B; 10. B

Tip: Share your score and comments with other expats below!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: